Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, sprak vandaag over dementie in ons land. De minister was uitgenodigd door de Stichting Alzheimer Onderzoek (Stop Alzheimer) om de eerste editie van het Belgisch symposium voor jonge Alzheimeronderzoekers in te leiden. Het is een initiatief waar hij enthousiast over is omdat “de toekomst van de strijd tegen deze ziekte in handen ligt van onze onderzoekers” en die opdracht van groot belang is als we weten dat “niet minder dan 220.000 Belgen lijden aan een vorm van dementie”
Frank Vandenbroucke is onder de indruk van de bijdrage van Belgische wetenschappers: “Ons land is soms te bescheiden”, zei hij, “er is in de loop der jaren veel vooruitgang geboekt door briljante Belgische onderzoekers, en dat gaat door. Want is er nog veel onderzoek nodig om deze mysterieuze ziekte te begrijpen en een doeltreffende behandeling te vinden, maar de Belgische universiteiten verrichten voortreffelijk werk. “
Interfederaal Plan Geïntegreerde Zorg voorzien voor begin 2024
“Maar zolang er geen doeltreffende behandeling is gevonden, is het meer dan belangrijk om onze gezondheidszorg optimaal te organiseren”, vervolgt hij. “De manier waarop onze zorg vandaag nog steeds te veel geregeld is volgens aparte hokjes, waarbij per prestatie wordt gefinancierd, beantwoordt niet meer aan de noden. Daarom werken we hard aan een Interfederaal Plan Geïntegreerde Zorg dat begin 2024 af moet zijn, in nauw overleg met de deelstaten. Centraal staat daarin de behoefte van de patiënt. Dementie-organisaties zoals stopalzheimer.be, geheugenklinieken en andere stakeholders zullen hierbij nauw betrokken worden.”
Bekijk het volledige interview met Frank Vandenbroucke