fbpx

Dierproeven in het Alzheimer Onderzoek; een vrije keuze


Misschien ontving u een tijdje geleden ook de onsmakelijke mailing van GAIA over de “weerzinwekkende praktijken” van Belgische wetenschappers bij het gebruik van dierproeven.
Ook voor het onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie worden soms proefdieren, in dit geval muizen, gebruikt. Onze stichting eist dat er voor elk van deze onderzoeken er voorafgaandelijk een erkenning gevraagd wordt aan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
Voor elk onderzoeksproject met dierproeven, dat door onze stichting gefinancierd wordt, moet de onderzoeker verplicht ook een aanvraag indienen bij de Ethische Commissie van de onderzoeksinstelling of universiteit. Indien er een niet-dierlijk alternatief is, dan moet dit gebruikt worden. Als het op een wetenschappelijke correcte manier kan, dan moet het experiment met minder dieren uitgevoerd worden. En tot slot, als er manieren zijn om het lijden van de dieren te beperken dan moeten die toegepast worden. Onderzoek naar Alzheimermedicatie gebeurt voornamelijk en alleen op knaagdieren (muizen). Indien we nu echter éénzijdig deze methode afwijzen dan lopen we het risico dat het onderzoek naar deze vreselijke ziekte afgeremd wordt of zelfs grotendeels stilvalt. Rekening houdende met de enorme tsunami van nieuwe patiënten (momenteel wereldwijd 47,5 miljoen personen – aantal dat zal verdrievoudigen tegen 2050) kunnen we het ons niet veroorloven dat het onderzoek zou stilvallen.

Misschien moeten we zelf de keuze durven maken: ik onderschrijf het verbod op dierproeven en zal dus in de toekomst geen medicijnen meer nemen als ik ziek ben. Of, ik wens beter te worden als ik ziek ben. Dan aanvaard ik dat de wetenschap onder strikte ethische normen dierproeven uitvoert.