Niettegenstaande de wetenschappelijke wereld reeds ettelijke jaren naarstig op zoek is naar een oplossing voor de ziekte van Alzheimer bestaat er momenteel nog geen medicijn dat dementie of Alzheimer kan genezen. Wel bestaan er een reeks medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of de achteruitgang van de patiënt, vooral in de beginfase, kunnen afremmen. Let wel, de geneesmiddelen zijn symptomatisch, zij bestrijden de symptomen en niet de oorzaak van de ziekte. Bovendien worden er toch ook een reeks nevenwerkingen vastgesteld.
Hoe goed de medicijnen werken verschilt dus van persoon tot persoon.
De drie voornaamste ‘remmers’ die worden voorgeschreven zijn :
– Donepezil (Aricept) – middel goedgekeurd in 1996
– Rivastigmine (Exelon) – middel goedgekeurd in 2000
– Galantamine (Reminyl of Razadyne) – goedgekeurd in 2001
Daarnaast wordt aan personen met een matige tot ernstige vorm van Alzheimer ook memantine voorgeschreven.
Memantine (EBIXA) maakt gebruik van een andere werking die gericht is op het glutaminestelsel en betrekking heeft op een andere neurotransmitter, namelijk glutamaat, die in grote hoeveelheden voorkomt bij Alzheimerpatiënten. De nevenwerkingen van Memantine zijn beperkter.
Terugbetaling :
Cholinesteraseremmers worden terugbetaald aan patiënten met een lichte tot matige vorm van Alzheimer, dit alleen op voorwaarde dat de diagnose bevestigd werd door een (neuro) psychiater, geriater of neuroloog.
Memantine, middel dat wordt toegediend aan patiënten in een later stadium, wordt niet meer terugbetaald.