fbpx

Doel en werking


DOEL

De Stichting Alzheimer Onderzoek (afgekort SAO) is een Belgische non-profit organisatie van openbaar nut. De primaire doelstelling van SAO is financiële steun geven aan basis, klinisch en diagnostisch wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelingsmethoden van de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten.

De stichting wil de toekomst waarin Alzheimer en dementie kan voorkomen of genezen worden dichterbij brengen. Dit doet zij niet alleen door te investeren in wetenschappelijk onderzoek, maar ook door via haar nieuwsbrieven voorlichting te geven op de risico’s op dementie, over gezonde voeding en levensstijl en over de mogelijkheden voor preventie.

De stichting wil zoveel mogelijk particulieren en bedrijven inspireren, aanmoedigen en mobiliseren om mee te helpen Alzheimer en dementie te overwinnen. Dit doet zij door donateurs te werven en fondsen in te zamelen via direct mailings, via acties en evenementen en via nalatenschappen.

Het doel wordt nagestreefd zonder enig winstoogmerk.

WERKING

Stichting Alzheimer Onderzoek zet zich reeds sinds 1995 in ter bevordering van het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De hoofdactiviteit van de stichting bestaat erin om fondsen in te zamelen bij de grote laag van de bevolking ter financiering van de meest excellente onderzoeksprojecten van onderzoekers uitsluitend verbonden aan Belgische universiteiten. Hiervoor werkt de stichting ook nauw samen met de Koning Boudewijnstichting.

Daarnaast heeft de stichting ook een Wetenschappelijke Adviesraad die als taak heeft de Raad van Bestuur van de stichting te adviseren over de te financieren onderzoeksprojecten. Elk jaar doet SAO een oproep aan alle universiteiten in België om onderzoeksprojecten in te dienen die mogelijk financieel ondersteund kunnen worden. Deze aanvragen doorlopen een strenge selectieprocedure op basis van kwaliteit en relevantie met betrekking tot het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Elk geselecteerd project wordt eveneens  gescreend en bestudeerd door meerdere buitenlandse professoren. De deliberatie van al de gescreende projecten gebeurt nadien door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Deze werkwijze garandeert onze donateurs dat met hun giften alleen de beste onderzoeksprojecten worden gefinancierd.

De stichting financiert standaardprojecten van gevestigde onderzoekers : deze ontvangen een subsidie van 300.000 euro. Daarnaast is de stichting overtuigd dat ze tevens steun dient te geven aan jonge, beloftevolle jonge onderzoekers, zij zijn de toekomst van het onderzoek. Daarom financiert de stichting ook elk jaar onderzoeksprojecten ingediend door deze jonge wetenschappers. Deze pilootprojecten ontvangen een subsidie van 110.000 euro. De projecten en uitgereikte beurzen lopen steeds over een periode van twee jaar.