fbpx

Spelen darmbacteriën rol bij ontstaan van alzheimer? Nieuw onderzoek aan het VIB-UGent Center for Inflammation Research zal nieuwe inzichten bieden


Stichting Alzheimer Onderzoek financiert dit project met een beurs van € 300.000.

In België zal één op de vijf mensen, en zelfs één op de drie vrouwen een vorm van dementie ontwikkelen. Bij 70% van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer. Door de toenemende vergrijzing zullen in de toekomst 2 miljoen Belgen direct of indirect bij dementie betrokken zijn.

Door deze enorme impact en door het nog steeds ontbreken van een therapeutisch medicijn, vormt Alzheimer een steeds grotere maatschappelijke uitdaging. Maar het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer staat niet stil!

We mogen Alzheimer niet vergeten

Joost Martens, Directeur van de Stichting Alzheimer Onderzoek: “Met de Stichting Alzheimer Onderzoek financieren we veelbelovende onderzoeken, daarvoor kunnen we gelukkig rekenen op heel veel donateurs. In 2022 kende de stichting een bijzonder goed jaar en konden wij maar liefst 4.010.000 euro aan onderzoek financieren. Dat biedt ons heel wat mogelijkheden, en daar zijn we blij om. Wetenschappelijk onderzoek zal op een dag tot een doorbraak leiden in de strijd tegen de ziekte.”

Focus op extracellulaire vesikels

De afgelopen jaren werd er vastgesteld dat de samenstelling van darmbacteriën verschilt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer in vergelijking met gezonde individuen. Bovendien is er meer en meer bewijs dat darmbacteriën een belangrijke rol kunnen spelen in het ontstaan van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer. In dit onderzoek willen Prof. Roosmarijn Vandenbroucke en Dr. Charysse Vandendriessche van het VIB-UGent Center for Inflammation Research nagaan of de verschillen in darmbacteriën ook weerspiegeld zijn in de samenstelling van bacteriële vesikels die teruggevonden kunnen worden in het bloed of stoelgang. Dit zou immers kunnen bijdragen tot het vinden van nieuwe biomerkers die kunnen ingezet worden bij onder meer het stellen van de diagnose van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast zal de invloed van deze bacteriële vesikels op het ziekteproces onderzocht worden aangezien de vesikels mogelijks een rol spelen in hoe darmbacteriën het ziekteverloop kunnen beïnvloeden. Dit onderzoek zal enerzijds bijdragen tot onze kennis over hoe de ziekte ontstaat, maar vooral ook hoe we ze in de toekomst eventueel een halt zouden kunnen toeroepen.

Beluister hier het interview op Radio 2